امروز: پنجشنبه 9 فروردین 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

راهنمای اندازه گیری شاخص های بهره وری

راهنمای اندازه گیری شاخص های بهره وری دسته: اقتصاد
بازدید: 1 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 42 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 45

راهنمای اندازه گیری شاخص های بهره وری

قیمت فایل فقط 24,700 تومان

خرید

فهرست مطالب

مقدمه

تاریخچه

تعریف بهره وری

تفاوت بهره وری با تولید

اهمیت بهره وری

سطوح بهره وری

چرخه مدیریت بهبود بهره وری

تعریف شاخص های بهره وری

انواع شاخص های بهره وری

اثربخشی

سطوح مختلفی كه شاخص های بهره وری برای اندازه گیری می شوند

واحد اقتصادی

ارزش افزود

روش های محاسبه ارزش افزوده

ارزش ستانده

مصرف واسطه

جبران خدمات كاركنان

تشكیل سرمایه

ارزش موجودی سرمایه

انرژی

شاخص های تعدیل

تمرین عملی 1

تمرین عملی 2

محاسبه ارزش افزوده از سه روش

منابع و مآخذ

مقدمه

در سالهای آغازین هزاره سوم كشورهای جهان سعی دارند كه سهم بیشتری از تجارت جهانی را به خود اختصاص دهند. برای نیل به این هدف باید بتوانند توان رقابت پذیری خود را افزایش دهند و این امر جز از طریق ارتقای بهره وری امكان پذیر نخواهد بود. بررسی سهم رشد بهره وری كل عوامل تولید در رشد اقتصادی در كشورهای     توسعه یافته یا در حال گذار بیانگر این واقعیت است كه در دو دهه گذشته در این كشورها سعی شده سهم عمده ای از رشد اقتصادی از طریق رشد شاخص های بهره وری كل عوامل تامین شود. در صورتیكه كشور ایران بخواهد سطح توسعه یافتگی خود را به سطح كشورهای فوق برساند بجز ارتقای بهره وری سازو كار دیگری دراختیار ندارد.

-2تاریخچه بهره وری

   به طور رسمی و برای نخستین بار لغت بهره وری توسط فردی به نام  كنه در سال 1376 میلادی در مقاله ای به كار برده شد. بیش از یك قرن بعد یعنی در سال 1883 میلادی شخص دیگری به نام لیتر بهر وری را قدرت و توانایی تولید كردن تعریف كرد و در واقع اشتیاق به تولید كردن را همان بهره وری دانست. از اوایل قرن بیستم این لغت دارای مفهوم دقیق تری شد و برای اولین بار در تعریف آن ارتباط بین ستانده و داده مطرح شد. در سال 1900 میلادی ارلی بهره وری را ارتباط بین بازده  و وسایل كار به كار رفته برای تولید بازده تعریف كرد. و بالاخره شخصیت های حقیقی و حقوقی تعاریف دیگری از بهره وری به شرح زیر مطرح ساختند:

 سازمان همكاری اقتصادی اروپا:  در سال 1950  تعریف كامل تری از بهره وری به شرح زیر مطرح ساخت:

بهره وری خارج قسمت بازده به یكی از عوامل تولید است به دین ترتیب می توان از بهره وری سرمایه ، بهره وری مواد و ... نام برد.

استر فیلد:  بهره وری را نسبت بازده سیستم تولیدی به مقدار یك یا چند عامل تولید استفاده شده تعریف كرد.

اشتاینر: از بهره وری به عنوان معیار عملكرد یا توانایی موجود برای تولید كالا یا خدمت  یادكرد  . سیگل: بهره وری را نسبت میان ستانده و نهاده مرتبط با عملیات تولیدی مشخص و معیین تعریف می كند.

سازمان بین المللی كار : در تولید محصولات مختلف ادغام چهار عامل زمین ، سرمایه ،كار و سازماندهی را ضروری می داند. گفته می شود كه نسبت تركیب این عوامل به محصولات معیاری برای سنجش بهره وری است.  

   آژانس بهره وری اروپا:  بهره وری را درجه استفاده مناسب و موثر از هر یك از عوامل تولید  معرفی می كند. این آژانس در تعریف دیگری كه ارایه می دهد بهره وری یك بنگاه را دیدگاه فكری آن در بهبود بخشیدن به وضعیت موجود می داند. براساس نظرات این سازمان انسان می تواندكارهایش را هر روز بهتر از پیش انجام داده و نتایج بهتری به دست آورد.

كندریك و كریمر:  از جمله صاحب نظران مقوله بهره وری بودند كه در تعاریف خود از عبارات بهره وری جزیی و بهره وری كلی استفاده كردند.

سومانت: در سال 1979 میلادی بهره وری كل عوامل را مطرح ساخت كه تحولی در تعاریف ارایه شده برای      بهره وری بود وی در تعریف خود نسبت بازده ملموس به نهاده ملموس را  عنوان كرد.

-3تعریف بهره وری

پرسشی كه در وهله نخست به ذهن هر خواننده ای متبادر می شود این است كه بهره وری چیست؟ برای پاسخ به این پرسش از طرف صاحب نظران علم بهره وری تعاریف گوناگونی ارائه شده كه مجموعه آن را می توان در یك كتاب جمع آوری كرد. یكی از بهترین تعاریفی كه تاكنون برای بهره وری ارائه شده تعریف زیر می باشد:

بهره وری یعنی : درست انجام دادن كار درست

در تعریف فوق درست انجام دادن كار را كارائی نیز می گویند یعنی اینكه از حداقل مواد ، حداكثر محصول برداشت شود یا از مقدار معینی مواد محصولی با كیفیتی بالاتر تولید شود. اگر به تعریف ارائه شده برای     بهره وری توجه شود جزء دیگر آن كار درست انجام دادن است كه اصطلاحا به آن اثربخشی می گویند. مثلا ممكن است با مصرف كمتر مواد،محصول بیشتری تولید كرد ولیكن این محصول كیفیت مطلوب مورد نظر مشتری را نداشته باشد. در این حالت كارائی واقع شده است ولیكن چون محصول فاقد كیفیت لازم است از این رو اثر بخش نبوده و نمی تواند رضایت مصرف كننده را جلب كند. بنابراین ملاحظه می شود كه تحقق كارائی و یا اثربخشی به تنهایی موجب افزایش بهره وری نخواهد شد. به عبارت دیگر در مقوله بهره وری باید اولا كاری كه انجام می شود كار درستی

 (یعنی مفیدی) باشد و ثانیا این كار به بهترین نحو انجام شود. با تحقق این دو شرط می توان اطمینان حاصل كرد كه بهره وری محقق شده است.

   از طرف دیگر بهره وری عبارت از ارتباط فیزیكی میان مقدار تولید ایجاد شده (ستانده ) و مقدار منابع به كار رفته (نهاده) درآن در دوره تولید است.

(Input) نهاده/ (Output) ستانده =Productivity) ) بهره وری

در این رابطه ستانده به كل تولید اشاره دارد حال آن كه مراد از نهاده نیروی كار، زمین ، سرمایه ، مدیریت و... می باشد. در واقع  كارایی (Efficiency ) بازده نظام تولید را اندازه گیری می كند. به صورت روشن تر می توان گفت راندمانی كه طی آن منابع به محصول تبدیل می شود به صورت اشتباه مصطلح به آن بهره وری می گویند حال آن كه باید كارایی نامیده می شد. پس بهره وری بالاتر به مفهوم تولید بیشتر از مقدار معینی از نهاده یا تولید مقدار مشخصی از محصول با استفاده از مقدار كمتری نهاده است. در  سطح یك كارخانه یا فعالیت ، بهره وری نسبت ستانده به نهاده می باشد اما در سطح كلان نشانده عملكرد اقتصاد یك كشور است.

4-تفاوت بهره وری با تولید

قیمت فایل فقط 24,700 تومان

خرید

برچسب ها : تعریف بهره وری , تفاوت بهره وری با تولید , اهمیت بهره وری , سطوح بهره وری , چرخه مدیریت بهبود بهره وری , تعریف شاخص های بهره وری , انواع شاخص های بهره وری , اثربخشی , سطوح مختلفی كه شاخص های بهره وری برای اندازه گیری می شوند , واحد اقتصادی , ارزش افزود , روش های محاسبه ارزش افزوده , ارزش ستانده , مصرف واسطه , جبران خدمات كاركنان , تشكیل سرمایه , ارزش موجودی سرم

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر